Bli mobilanpassad idag

Idag är det i princip ett krav från både Google och kunder att din sajt är mobilanpassad.

Är den det? RMIT Interactive är en byrå i Karlstad som hjälpt företag i 15 år.

Klicka här för mer info och kostnadsförslag

 11 Saker att tänka på när man köper hemsida


En guide för mindre och medelstora företag. För de som befinner er i planeringen att bygga en hemsida finns en del frågeställningar man bör fundera på innan man kontaktar ett webbföretag. För att underlätta för er och webbföretaget och att ni ska få en tydlig och relevant offert levererad, gå gärna igenom tänkbara punkter nedan.11 Saker att tänka på när man köper hemsidaUtifrån dessa punkter skriver ni en kravspecifikation. Det är då mycket enklare för webbföretaget att komma fram till en förhandsoffert/slutlig offert med tillhörande projektspecifikation.

Självklart finns det många fler frågeställningar som kan uppkomma beroende på vilka tjänster och produkter som ska finnas med.
Men går ni igenom nedanstående punkter, har ni kommit en bra bit på väg för att en offertförfrågan ska bli seriöst mottagen.

För att komma fram till en slutlig offert förefaller det sig ganska ofta att en hemsidas pris består av två eller flera delofferter innan en slutlig offert kan lämnas. Men det beror också på hur omfattande en hemsida ska bli och vilka tekniska lösningar den ska innehålla.


1) Introduktion och presentation
Skriv gärna ner en kort presentation av er där ni introducerar er själva och ert syfte med en hemsida.

2) Avslutning
Avsluta alltid er förfrågan med era kontaktuppgifter. Vill ni vara extra noga skriv också ner ert organisationsnummer. Detta ger ett mycket seriöst intryck.

3) Planerat start och slutdatum
Vid ett projekt där webbföretaget tar ett stort ansvar, krävs också att ni som kund är delaktig i projektet. Samarbetet fungerar mycket bättre och effektivare mellan kund och webbföretag.

4) Hur många undersidor ska hemsidan ungefär innehålla
För att komma fram till en slutlig offert bör det i er kravspecifikation gå att utläsa om det rör sig om exempelvis fem (5) eller tio (10) sidor. Strävan ska vara att försöka hamna så rätt som möjligt från första början.

5) Vad för slags tjänster och produkter ska finnas på er hemsida
För all sorts text och bildmaterial finns en tanke på hur man ska strukturera upp sitt material beroende på vilken målgrupp man vänder sig till. Om webbföretaget redan i ett tidigt skede har denna information kan de bemöta er med olika sorters lösningar och tillvägagångssätt.

6) Vilka tekniska lösningar ska finnas
Detta kan för en del vara svårt att avgöra. Men utifrån att ni specificerar vad för slags innehåll er hemsida ska ha och vad ni vill erbjuda era kunder kan webbföretaget på ett enkelt sätt hjälpa er med de tekniska lösningar som är relevanta.

7) Finns det textmaterial
Skriver ni eget textmaterial eller har ni en tidigare broschyr att utgå ifrån? Om ni väljer att anlita en copywriter av olika anledningar så kan det slutliga priset bli en skillnad på kanske 5 000 - 10 000 kr ytterligare i offerten, beroende på vilken omfattning hemsidans textinnehåll ska ha. Oftast blir resultatet mycket bättre, och trots allt är det textinnehållet som ska sälja era tjänster och produkter.

8) Finns det bildmaterial
Denna punkt är minst lika viktig som föregående. För att visa produkter på en hemsida som säljer krävs bra bildmaterial. Beroende på vilket val man väljer kan det slutliga priset variera stort, en professionell fotograf debiterar ungefär 1000 kr +moms/timma. Men är man väl förberedd kan kostnaderna hållas nere. Trots allt har fotografen stor erfarenhet och kan utföra sitt arbete snabbt och effektivt.

9) I vilket format kan ni leverera eventuell bildmaterial
Många har redan en färdig katalog där bilder ingår, kanske vill ni använda dessa på hemsidan också. Poängtera då detta också för er webbleverantör eftersom det har betydelse då det måste skannas in bilder och eventuellt också göras en redigering av dessa. I detta arbetsmoment kan det förekomma många timmars arbete.

10) Finns logotype
Att skapa en logotype är ett arbete det ligger mycket tid bakom. En logotype är inte bara en logotype, en logotype innefattar många värderingar, användningsområden och de associationer en logotype ska medföra. Prisskillnaderna för utveckling av logotype varierar också väldigt mycket. En logotype för stora företag kan kosta från 100 000 tals kronor till miljoner. Men en normal logotype för ett normalstort företag bör ligga någonstans mellan 3 500 – 10 000 kr. Detta är dock väldigt osäkra siffror beroende på vilken tidigare erfarenhet och vilka kunskaper webbföretaget har inom visuell kommunikation.

11) Är ni behov av att uppdatera er hemsida på egen hand
Detta är en fråga man bör fundera på om det finns relevans i. En hemsida som endast består av textinnehåll tillsammans med enstaka bilder, och som kanske någon enstaka gång om året behöver uppdateras, kanske det inte finns nytta av att utveckla speciella verktyg för. Många gånger kan det bli billigare att låta webbföretaget göra det åt er i stället. Utveckling av unika verktyg är oftast kostsamma.

Driver man i stället en e-handel där man är behov av att uppdatera flera gånger i veckan är ett publiceringssystem väl investerade pengar. Ni uppdaterar då text och bildmaterial helt på egen hand när ni själva önskar, utan att blanda in webbföretaget. Publiceringssystem kan variera mellan någon tusenlapp till100 000-tals kronor, beroende på hur avancerade och hur omfattande systemen ska vara.

Våra läsare har gett artikeln betyget 3,8 av 5.
18 har röstat hittils. Rösta du också!


Opassande artikel?


Copyright © Creo Webbyrå 2006

Fakta om artikelskribent:


Creo Webbyrå Artikeln är skriven av Jonas Pettersson på Creo Webbyrå.
Webbyrå Creo erbjuder Weblösningar Webutveckling & E-handel.

Fler artiklar skrivna av Jonas Pettersson:


11 Saker att tänka på när man köper hemsida

(Läst 8697 gånger. Betygsatt till: 3,8 av 18 läsare.Denna artikel är publicerad på http://hemsidesguiden.com

Produktion och koncept: RMIT Interactive Webbsystem
Tapeter Köpa lägenhet i Spanien, Torrevieja SPA weekend Mobilanpassad hemsida i Karlstad!