Bli mobilanpassad idag

Idag är det i princip ett krav från både Google och kunder att din sajt är mobilanpassad.

Är den det? RMIT Interactive är en byrå i Karlstad som hjälpt företag i 15 år.

Klicka här för mer info och kostnadsförslag

 BYGGA TROVÄRDIGHET PÅ WEBBEN


Vem som helst kan idag skapa en sajt som ser proffsig ut. Det är därför svårt för konsumenten att skilja mellan skurkar och seriösa företag. Denna gnagande olustkänsla gör att många drar sig för att lämna privata uppgifter och i synnerhet lämna till betalkortnummer.

 

Det gäller med andra ord att försöka öka sin trovärdighet på sajten så mycket som möjligt. Här kommer några tips om hur du kan öka trovärdigheten på din sajt.

 

Verifiering av påståenden

Försök om möjligt styrka påståenden genom att ange källor, länkar, bilder eller annat som kan styrka det du skriver. Om en tredjepart kan intyga att det du säger är sant ökar trovärdigheten.

 

Påståenden om nöjda kunder bör följas upp med citat och referens till någon man kan verifiera med. Det är självklart inte alltid möjligt men det är idealet.

 

Skäms inte för vem du är!

Skäms inte för att visa vem ni som ligger bakom företaget är. Skumraskföretag gömmer sig bakom glättiga ytor. Visa tydligt kontaktinformation som telefonnummer, e-postadress, besöksadress m.m.

 

Bilder på personalen stärker förtroendet. Ditt (?) motargument ”jag är ju så ful” håller inte här. Det är ingen skönhetstävling utan det handlar om att inte skämmas för att du driver ett seriöst företag. Även bild på kontoret eller liknande kan öka förtroendet genom att i alla fall på bild visa att ni finns ”på riktigt”.

 

Om ni är medlemmar i någon branschorganisation, visa det gärna med logga eller liknande. Lägg dock inte bilden på kontoret på framsidan ;)

 

Visa att ni är kompetenta

Om ni är experter inom ert område, visa det. Visa att ni har ett starkt team som går att lita på. I synnerhet om ni är ett kunskapsföretag. Om era underleverantörer är vassa eller rent av auktoriteter, visa det.

 

För svenska marknaden gäller väl dock i vanlig ordning att ”skryta lagom”. Vi är ju lite speciella i detta avlånga land.

 

Tydlig kontaktinformation

En upprepning? Ja en upprepning. Detta kan inte understrykas nog. Det finns inget som är så irriterande som att inte hitta kontaktinformation på en sajt. Många använder idag webben som telefonkatalog, och när de aktivt måste leta efter ett telefonnummer finns ingen pardon. Jo det har med trovärdighet att göra!

 

Skapa en personlig relation

Försök om möjligt förmänskliga presentationen av er som står bakom företaget. Som tidigare nämnt, bilder på personal och ägare men kanske även lite kortfattad personlig information om varje medarbetare.

 

Gränsen för var den personliga integriteten ska dras kan vara svår. Man bör av andra skäl inte lämna ut sig för personligt på webben, men ett skumraskföretag skulle aldrig säga någonting, annat än möjligtvis lögner. Se första punkten om verifiering.

 

Länka bara till bra sidor

Länka enbart till andra sidor som är trovärdiga och som tillför något till besökaren som följer länken. Om ni länkar till skräp tenderar ni bli associerade med detta.

 

Designa sajten väl

Se till så er sajt ser professionell ut. Den ska vara fräsch och se bra ut. En besökare bedömer en sajt på väldigt kort tid undermedvetet. Dock är inte detta nödvändigtvis det samma som en glassig och dyr design framtagen av en reklambyrå på fina gatan. Det handlar mest om att inte verka hafsig och slarvig.

 

Inom vissa branscher kan det vara ett krav att se superdesignad ut, och i andra branscher kan det rent av minska trovärdigheten.


Som sagt, vem som helst med mycket pengar eller rätt kontakter/kompetens kan skapa en superdesignad sajt, även skumraskföretagen. Det går t.o.m. för bara några få dollar att köpa en färdig mall-design som ser proffsig ut.

 

Innehåll framför yta. Alltid.

 

Användarvänlighet och användbarhet

Försök hela tiden förenkla navigeringen på sajten. Ha en tydlig meny som är lätt att läsa. Undvik (om du inte kan motivera det väl) att vara underfundig eller fräck med menyerna. Se även till att vara användbar. Din sajt ska gå att använda. Se till att ha information som är läsvärd, ritningar, hjälp, tips – vad ni kan komma på som hjälper besökaren att fatta ett beslut (som helst leder till försäljning).

 

Uppdatera!

Det låter som en klyscha, i synnerhet från ett företag som oss, som säljer webbpubliceringssystem. Men försök uppdatera sajten ofta. Och om nu ni inte fixar detta, försök tvätta bort eventuella bevis för att ni är så lata. En text ”senast uppdaterad 2003-01-11” är inte snyggt. Om det är en tidlös text, varför visa ett datum?

 

Det finns en enkel orsak till varför trovärdigheten går ner på en gammal sajt: Internet är full av webbkyrkogårdar. Det kan vara företag som gått i konkurs, bytt verksamhet, glömt bort webben osv. Hur ska besökaren veta om ni lever där bakom?

 

Sponsorer och annonser

Sponsrat material är alltid tveksamt, i synnerhet i Sverige där vi har ett ganska cyniskt förhållande till reklam. Undvik annonser och banners på sajten. Det ser bara löjligt ut. Undantag till detta är sajter som förväntas leva på annonser, så som tidningar och portaler. Här har annonserna motsatt effekt! En portal som har en annons från ett välkänt företag kan lätt skapa trovärdighet enligt logiken ”om de vill betala för att synas här måste sajten vara bra”.


Ett varningens finger igen dock: det är idag enkelt att via ett affiliateprogram, t.ex. Tradedoubler, få oerhört starka varumärken att annonsera på sajten. Om styrkan på de annonserande varumärkena inte står i paritet till sajtens övriga design och innehåll, och det dessutom står ”tradedoubler” i länken så är det snarare ett tecken på en lycksökande webmaster, än en genuint trovärdig sajt.

 

Stavfel och annat slarv

Behöver väl knappast nämnas, men självklart måste slarv undvikas till varje pris. Om ni slarvar med sajten kanske ni även slarvar med kundservice. Inte bra.


Våra läsare har gett artikeln betyget 4,2 av 5.
6 har röstat hittils.


Copyright © RNIT Interactive 2006

Fakta om artikelskribent:


RNIT Interactive Artikeln är skriven av Robert Nilsson på RNIT Interactive.
RNIT Interactive arbetar med publiceringsverktyg, sökmotorvänlig design och Internet-marknadsföring. Ge vår sajt några minuters läsning så ska vi visa att Internet kan vara både en enkel och lönsam affär.

Fler artiklar skrivna av Robert Nilsson:


Skillnader på olika bildformat (JPG JPEG GIF)

(Läst 28834 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Fakta om bildformat: GIF del 2

(Läst 6497 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


När blir sajten överoptimerad

(Läst 5107 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Spammar du Google omedvetet?

(Läst 7039 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Description-taggen

(Läst 4669 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Title-taggen

(Läst 4877 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Fakta om bildformat: JPG/JPEG del 3

(Läst 7581 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Konkreta mål med webbsajten

(Läst 4136 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Tips för bättre texter på internet

(Läst 4461 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


När optimering blir negativt för försäljningen

(Läst 4328 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Hur kommer du med i sökmotorerna?

(Läst 4580 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Sidor som gör avslut

(Läst 4491 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Välja rätt sökord och sökfraser

(Läst 13903 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Bygg länkarna rätt

(Läst 4556 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Tips för framgångsrik webbsajt

(Läst 7834 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Google Sandbox

(Läst 5152 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Trender sökmotoranvändning 2005

(Läst 4735 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Utgående mail-server

(Läst 61987 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Trovärdighet på webben

(Läst 6319 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.


Kortkommandon i Internet Explorer 7

(Läst 12019 gånger. Betygsatt till: 4,2 av 6 läsare.Denna artikel är publicerad på http://hemsidesguiden.com

Produktion och koncept: RMIT Interactive Webbsystem
Tapeter Köpa lägenhet i Spanien, Torrevieja Mobilanpassad hemsida i Karlstad!