Bli mobilanpassad idag

Idag är det i princip ett krav från både Google och kunder att din sajt är mobilanpassad.

Är den det? RMIT Interactive är en byrå i Karlstad som hjälpt företag i 15 år.

Klicka här för mer info och kostnadsförslag

 Test: LaCie Ethernet Disk Mini

Behöver du kunna komma åt dina filer från fler platser i nätverket, och kanske till och med utanför nätverket? Eller du kanske vill kunna dela ut dina filer till andra, men vill inte ha datorn igång hela tiden? Då är en extern hårddisk ett utmärkt alternativ! Vi har testat LaCie Ethernet Disk Mini, som är en nätverkshårddisk med USB2.0 gränssnitt.


 

Att kunna komma åt sina filer oavsett om du är hemma eller någon annanstans är väldigt praktiskt. Man slipper bära med sig USB-minnen som dessutom inte alltid räcker till, och det enda som behövs är ett fungerande nätverk (och eventuellt en internetuppkoppling). LaCie är en fristående hårddisk med ett visst mått av inbyggd intelligens och behöver inte vara kopplad till en dator för att kunna nyttjas, man ansluter den rakt in i det befintliga nätverket, t.ex en router eller en hubb, och sen är det bara att börja använda. För LaCie är så enkelt, plug-and-play - på riktigt.

Hårddisken har ett administrationsgränssnitt som du når via webbläsaren, och det är relativt lättskött. Här kan man välja vilket filsystem disken skall ha. FAT32 är standard, men disken kan formatteras med EXT3, ett journalförande filsystem som t.ex används av unixbaserade operativsystem. Enda nackdelen med detta är att windows inte kan läsa det, så man tappar möjligheten att använda den via nätverk. Via USB går det fortfarande bra.

En annan fördel med denna disken är att den har inbyggd FTP, vilket innebär att du inte bara kan dela ut dina filer mellan flera datorer i ditt hemmanätverk, du kommer åt dem från vilken dator med internetuppkoppling som helst. Om du även vill låta andra kunna hämta filer från disken är det dock inte någon optimal lösning då det endast går att dela ut läs- och skrivrättigheterna ON eller OFF. Och det gäller hela disken, en särskild användare kan inte tilldelas rättigheter till en viss mapp. Antingen kan man läsa HELA disken, eller så kan man det inte. En annan sak som är lätt att störa sig på är överföringshastigheten via nätverk. Specifikationerna ger intryck av att filöverföring kan ske i 100Mbit/s, men i våra tester låg hastigheten stabilt på 3Mbit/s. Långt under alltså. Dock kan nämnas att andra produkter i samma prisklass sällan presterar bättre. Ljudnivån är störande om man har disken samma rum man befinner sig. Den låter inte jättemycket, men den inbyggda fläkten ger ifrån sig ett konstant surrande.

Trots ett par besvikelser rekommenderar vi denna disken. Det är en mycket bra nätverkshårddisk med mycket funktionallitet för pengarna. Den vi testade kostar strax under 2000kr och har 250GB lagringskapacitet, tillräckligt med plats för normalanvändaren, men det är bara en storlek av flera i samma serie, så om man vill ha mer utrymme är det bara att öppna plånboken lite till.

Disken finns att köpa på t.ex Dustin. Är priset för högt och du kan tänka dig att skala bort finesser som FTP och USB, besök webbshoppen.se, de har en variant som heter Argosy. Samma storlek men ett par hundralappar billigare.


Våra läsare har gett artikeln betyget 2,8 av 5.
6 har röstat hittils.


Copyright © Startskott.se 2006

Fakta om artikelskribent:


Startskott.se Artikeln är skriven av Fredrik på Startskott.se.
Startskott.se skriver artiklar om aktuella ämnen på internet. Dessa kan handla om tävlingar, shopping, poker, teknik mm. Vi tillhandahåller också en del medlemstjänster såsom spel, tävlingar och belöningar till våra gästskribenter som vill publicera sina artiklar om valfritt ämne.

Fler artiklar skrivna av Fredrik:


Test: LaCie Ethernet Disk Mini

(Läst 3100 gånger. Betygsatt till: 2,8 av 6 läsare.Denna artikel är publicerad på http://hemsidesguiden.com

Produktion och koncept: RMIT Interactive Webbsystem
Tapeter Köpa lägenhet i Spanien, Torrevieja Mobilanpassad hemsida i Karlstad!